Jump to content

Másképp nevelünk, mint anyáink

2024. 01. 10. 19:00

Természetes, hogy hasonlítunk szüleinkre. Talán nem is mindig a külső jegyekben nyilvánul ez meg, hanem a viselkedésben, a személyiségjegyekben. A gyereknevelés azonban egy kényes szegmens.

A mostani szülőket már egészen más ingerek érték, mint az ők szüleit. Rájuk már hatott a modern technika, de sokuk még nem abba a világba született, hanem fiatalon találkozott az internettel és egyébbel. A még fiatalabb szülőknek pedig már egészen gyerekkora óta teljesen természetes, hogy az okos kütyük veszik körül és az azokkal való bíbelődés sem okoz gondot.

Sok mindent a neveltetés során szívunk magunkba és ezt később szülőként is visszük magunkkal. Mégis elmondható, hogy a mostani szülők másképp nevelik a gyermekeiket, mint ahogy őket nevelték.

A most nagyszülői szerepet betöltőktől azért nevel másképp a mostani szülő, mert sokféle gyakorlat és nevelési stílus létezik, amelyek elérhetőek az internet segítségével is. A többféle módból mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt és ha az a gyakorlatban is megállja a helyét, akkor boldogság van.

Természetesen ez nem ilyen egyszerű, hiszen már a szülés is egy olyan téma, amelyet mindenki másképp él meg és csak később derülhet fény olyan tényekre, amelyek akár az egész szülésélményt, a szülővé válást, a szülő-gyermek kapcsolatát is befolyásolhatja.

Főleg első gyermek esetén vannak nagy elképzelések, és sokan annyira mereven gondolják, hogy ami a fejekben van, a gyakorlatban is megállja a helyét. Persze, a később ez akár be is igazoldóhat, mint ahogy meg is cáfolhatja az élet. Kincs, ha szülőként is támaszkodhatunk a szüleinkre, de azt már nehezebben viseljük, ha úgy érezzük, hogy tanácsaikkal bele akarnak szólni a nevelésbe. Ezek olyan parázsvitáknak adnak helyet, amelyek meggyengíthetik a kapcsolatot.

Egy konkrét és sokak által megélt példa: az idősebb generációs édesanyák magukra voltak hagyva a gyermeknevelésben. Olykor egyszerre volt több apróság körülöttük, és ha csak magukra számíthattak, bizony kénytelenek voltak a csecsemőjüket sírva hagyni, hogy a nagyobb gyermek igényeit kielégítse, esetleg a háztartási feladatokat elvégezze. A mostani szülőkre pedig rászólnak, hogy ha mindig felkapkodják a babát, ne csodálkozzanak, ha elkényeztetett lesz. Ma már tudjuk, hogy emiatt nem válik egy gyermek elkényeztetetté, csupán az érzelmi kielégülést adjuk meg számára, ezért a tanács ellenére is felvesszük a babát. Hasonló ellentétek és különbségek a babagondozás és nevelés minden területén megjelennek.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)